miercuri, 2 mai 2012

Pe Via ferrata în Cheile Turzii
















       În drum spre PerPedes aflu că în iubitele şi minunatele chei ale turzii s-a amenajat un traseu de via ferrata. Dau un telefon aflu exact locul acesteia şi însoţit de Simi şi Stelii pornim să ne aventurăm, nu avem chit de ferrată dar merge si cu doua zelburi.
       Traseul de ferrată este amenajat în Grota lui Hilii, de către băieţii de la SkyFly ajungem acolo după ce traversăm cheile şi după podul 4 urcăm la traseul de căţărat Şcoala Turdeană, ne continuăm drumul şi imediat dăm de o urcare pe cablu de vreo 10 metrii pe vertical şi apoi ajungem pe grohotişul de la Zuruşul Lung, îl traversăm şi dăm în traseul de căţărat Turnul Ascuţit, apoi ocolim turnul prin dreapta lui mai mergem vreo 20 de m şi ajungem unde începe traseul de ferrată. Punem zelburile şi dăm bătaie, traseul e frumos şi spectaculos având în vedere că traversează o peşteră surpată şi în plus de asta ai o privelişte uimitoare asupra cheilor. Noi urcăm, facem o sumedenie de poze şi filmuleţe.
       Ajungem unde se termină traseul de via ferrata şi apoi continuăm urcarea spre creastă care ne scoate sus la cruce, de acolo ţinem poteca şi marcajul care ne duce la intrare în chei. Traseul minunat şi deosebit de frumos, sper să il parcurgem cât mai des, şi nu putem să nu mulţumim persoanelor care au avut această ideie de a amenaja acest deosebit traseu. Au participat: Sim Adriana, Dimcea Stelii, Pop Alex.




31 de comentarii:

  1. Hopa nici nu ati aflat bine si ati tabarat pe ea!! Va felicit si felicit ideia de a avea via ferrata in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari!! Foarte frumos dar periculos! Va felicit!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu va felicit si va admir din toata inima! Felicitari si multa bafta! Domnul sa va calauzeze pasi!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant dar foarte frumos!!Felicitari!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Salutari la toata lumea!
    In primul rand ne bucuram ca v-a placut traseul via-ferrata din Cheile Turzii, desi inca n-a fost definitivat! Traseul se numeste "Via-ferrata SKY FLY" si a fost batut de catre Clubul Sportiv SKY FLY Cluj-Napoca iar de saptamana viitoare il declaram oficial deschis tuturor iubitorilor de munte si aventura. Rugam pe toti cei interesati de parcurgerea lui sa fie insotiti de persoane ce cunosc zona si sa fie echipati cu kit-uri via-ferrata pentru siguranta lor! Nu in ultimul rand, rugam sa fie respectate legile scrise si nescrise ale muntelui! Pentru cei interesati cine suntem puteti sa ne vizitati site-ul : www.skyfly.ro ! Am vrut sa punem pe harta Cheile Turzii si sa facem ceva deosebit! Asteptam parerile tuturor atat pro cat si contra pentru ca asa putem evolua! Va multumim si va asteptam pe toti in Cheile Turzii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumim pentru aprecieri si tare ne bucuram ca avem posibilitatea de a va oferi ceva nou in Cheil Turzii. Echipa SKY FLY ! www.skyfly.ro

    RăspundețiȘtergere
  7. Mosule, traseul asta mi-a placut in mod deosebit. E cea mai frumoasa amintire din Ardeal si cea care a completat o zi de luni deosebita. Iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumos si spectaculos, la fel cum ne-ai obisnuit pana acum!!! Felicitari si succes!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Vă mulţumim baieţi că a-ţi amenajat frumuseţea asta în Cheile Turzii!! Întregii echipe de la SkyFly!! O propunere sau sugestie, ar fi bine dacă s-ar amenaja un centru de închiriere chituri de via ferrata! Vă mulţumim înca o dată!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Un traseu mai difil. Mult curaj in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  11. Chiar intreresant pare acest gen!! felicitari!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte frumos!! Felicitari si la mai mare!! Cu respect si admiratie Claudiu

    RăspundețiȘtergere
  13. Asa DA! Fain frumos :)

    RăspundețiȘtergere
  14. iulian ...sefu sibiu10 mai 2012 la 02:38

    Respect si stima.... ....Va saluta iulian ....braila

    RăspundețiȘtergere
  15. Stima si respect.... ....Iulian de la sibiu

    RăspundețiȘtergere
  16. super.................ne vedem pe data de 31.05. Sorin C.---ZALAU

    RăspundețiȘtergere
  17. Art. 14. Escaladă şi alpinism
    (1) Practicanţii escaladei şi alpinismului sunt obligaţi să circule atât spre trasee cât şi la retragerea de la trasee pe traseele existente cu impact minim asupra mediului.
    (2) Este strict interzisă săparea de prize sau aplicarea de prize artificiale în trasee.

    Citat din regulamentul Rezervaţiei Naturale Cheile Turzii

    RăspundețiȘtergere
  18. Clubul Sportiv SKY FLY Cluj-Napoca a incalcat legea.
    Ce s-a intamplat acolo este o insulta la adresa oricarui om intreg la minte pasionat de munte.
    Nu aveti pic de respect pentru tot ce e normal, va ganditi numai la bani, nehalitilor!

    Din regulamentul ariei protejate Rezervaţia Naturală Cheile Turzii citire:

    Art.
    14. Escaladă şi alpinism
    (1) Practicanţii escaladei şi alpinismului sunt obligaţi să
    circule atât spre trasee cât şi la retragerea de la trasee pe traseele
    existente cu impact minim asupra mediului.
    (2) Este strict interzisă săparea de prize sau aplicarea de
    prize artificiale în trasee.
    Desigur scoabele si cablurile sunt prize naturale.

    RăspundețiȘtergere
  19. Mergeti fratilor cat mai puteti ca eu deja imi procur instrumente sa dau jos fierariile alea oribile cu prima ocazie cu care ajung in "Rezervatia Cheile Turzii"

    RăspundețiȘtergere
  20. Si uite asa se duce dracu' frumusetze de zona ... de via ferrata aveau nevoie Cheile Turzii ?!?
    Via ferrata a fost facuta in primul razboi mondial cu scopuri militare (evident), dupa aceea s-a interzis total asa ceva.
    Numai banul conteaza ... si mai au si tupeul sa le zica alora din sud "mitici" ...

    Pacat!

    RăspundețiȘtergere
  21. parerea me este ca nu trebuia facut via ferrata langa sau chiar intersectand un traseu clasic de alpinism ideal pentru incepatori....cu respect sebi

    RăspundețiȘtergere
  22. MDA....se cheama promptitudine , daca e ceva despre munte + distractie sigur e si Tudor(Alex) acolo(sarea si piperul muntelui). Distractie placuta si vreme frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  23. Chiar ma bucur ca avem asa ceva in ardeal.sa
    moara moticii de ciuda!!!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Acea Via Ferrata este un act de iresponsabilitate din punct de vedere ecologic si al eticii alpine, prin ruta si modul cum a fost realizata. Rusine SKY FLY si mai ales autoritatilor care au aprobat asa ceva. Vor trebui sa raspunda...
    Radu Mititean
    Asociatia CCN Cluj-Napoca
    www.ccn.ro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. italia si elvetia etc pana in ziua de azi fac via ferrata la ei este un lucru normal!!la noi nu

      Ștergere
  25. Mie mi se pare un lucru bun ceea ce au facut cei de la SKI FLY... In felul acesta pot vedea si alti iubitori ai muntelui aceste minunatii. Eu una m-as bucura sa ajung aici. Oricum, nu vad cum s-ar deteriora zona pentru ca nu oricine se poate incumeta sa parcurga acest traseu. Sunt o ecologista convinsa, dar nu mi se pare nimic rau in acest lucru...

    RăspundețiȘtergere
  26. Nu cred ca sunteti o ecologista convinsa! Daca va uitati la istoria despre via ferrata, o sa aflati cu ce scop s-a construit asa ceva dincolo: razboaie. Resturile s-au folosit pentru turism, ca sa repare raul facut. Noi avem aici o natura minunata si ne-o distrugem ca sa ce? Daca chiar v-ati bucura sa ajungeti aici, ati fi vizitat deja Cheile Turzii.

    Va rugam nu va mai dati cu parerea daca nu sunteti in cunostinta de cauza.

    Via ferrata din Cheile Turzii:
    - a fost construita fara parerea comunitatii alpine din aceasta zona, care a fost pusa in fata faptului implinit
    - merge exact peste un traseu legendar din Cheile Turzii, care poate fi parcurs de oricine care e in stare sa mearga pe via ferrata
    - trece pe langa cuiburile porumbeilor, iar traficul mare promovat de echipa SKYFLY o sa ii alunge de acolo
    - a fost amenajata STRICT pentru profitul in BANI, pe care echipa SKYFLY ii ia cu lejeritate de la doritori (asa cum am auzit ca suna vorbele lor: de la cataratori nu o sa faci niciodata bani)

    Autoritatile nu stiu daca au idee ce au aprobat. Chiar sunt curioasa cum suna proiectul.

    Rusine SKYFLY!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ar trebui rasa nu numai via ferrata de aici, ci si "minunata echipa" SKYFLY.

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu stiu de ce tot invocati voi verzi si uscate acolo ca nu sa stricat nimic cu acel traseu ,doar nu ii problema ca maniaco manelisti nu se incumeta sa suie pe ferata si sa faca pipi si seminte in rezervatie , ei inchiriaza atv - uri si distrug rezervati si plante la hectar , pe ferata cred ca merg oameni care chiar iubesc natura si vor sa o vada mai de indeaproape . Fratilor facetiva griji de cele 2 cariere de calcar de pe chei si ingrozitiva de a 3iea care se va dezvolta la petrid ca si o ciuma ca chinezi au bani si cumpara drepturi , exploatarea de bentonita , de la Petridu de sus . Si de autostrada care a distrus hectare de pasune cu SANGELE VOINICULUI , care nu sut trecute expres in rezervatie , la intrare in CheileTurzi daca chiar va pasa sunt 2 varfuri de deal cu iarba PARUL FECIOAREI unicat in Romania la densitate care este decimata cu coasa seminte zero noroc ca seamana acestui popor si creste din radacina dar pana cand se va baga plugul in acea fanata sau o vila ceva . Sau voi ce vorbiti vorbiti ca ati auzit de o rezervatie si un traseu in ea , Pariu ca nici nu va uitati unde calcati prin munti unde spuneti ca umblati ci zdrobit din contra plantele frumoase si protejate , sa ne vedem lungul nasului . Si am auzit ca scopul ei este de o importanta vitala pentru vizitatori Cheilor Turzii , Iar alta data haidati sa ne unim sa protejam cu adevarat de distrugere natura nu mai consumati excesiv curent apa fara rost , combustibil in exces si nu mai folositi materiale care provin din poluarea excesiva , descurajati distrugerea mediului cu adevarat nu sa vorbim aiurea . Si sincer nu am vazut pe nieni acolo sa vanda bilete .

    RăspundețiȘtergere
  28. Dragi ecologisti, ecoteroristi si alti iubitori ai naturii. Asta se numeste turism! Invatati sa ocrotiti natura vizitand-o si sa faceti loc si altora s-o viziteze. Daca nu, hai sa punem gard cu sarma ghimpata si atunci putem sta degeaba. In occident toate pasjele de via ferrata, se afla in rezervatii sau parcuri naturale si trebuie sa va spun, ca nici 5% nu sunt de pe vremea razboiului. Cele care au avut un rol in minerit sau de lupta , sunt remediate si sunt o sursa de venit comunitatilor locale. Privind traseul.... este loc si pentru mai bine, insa, jos palaria in fata celor care l-au initiat si realizat. Deci inca odata, ecoteroristii care numai ocrotesc sunt adevaratii paraziti ai naturii, cei care mai si construiesc ceva fac un serviciu naturii si semenilor.

    RăspundețiȘtergere
  29. Când aud toţi deştepţii invocând ecologia,mă cuprinde un dispreţ total faţă de nişte oameni care consideră natura doar a lor, ca pe un bun personal.Prin pergrinările mele prin munţii noştri , nu arareori am văzut gunoaiele aruncate şi rămase de pe urma acestor apărători ai naturii cu rucsacul în spate,dezaprobând pe cei ce se deplasează cu maşina şi nu-şi lasă gunoaiele pe unde umblă, ci le cară cu ei la tomberoanele din vale.Toată lumea civilizată construieşte, promovează turismul, numai noi suntem înapoiaţi din cauza unor ,,conştiincioşi'' care în loc de interdicţii, ar putea propune şi ar milita pentru legi montane clare şi stricte, care să protejeze în mod real muntele, aşa cum o fac civilizat unele parcuri naţionale ca cel din Retezat sau Ceahlău.Muntele este al tuturor , nu numai al unor sclifosiţi cu pretenţii de alpinişti de valoare, care ştiu numai să dea din gură fără să realizeze nimic.

    RăspundețiȘtergere
  30. Felicitări celor ce au realizat această lucrare,atrageţi câţi mai mulţi tineri pe munte, din faţa televizoarelor şi din crâşme.

    RăspundețiȘtergere