vineri, 10 februarie 2012

O zi prin Vlădeasa...10 Februarie


Munţii te aşteaptă şi te cheamă. Toată înfricoşătoare lor măreţie se modelează sub ochii tăi în basm şi freerie. (Mihai Jurca) Pentru membri Clubului, a merge la munte este  similar cu a merge la un spectacol extraordinar: natura e o şcenă splendidă de unde ni se transmit sentimente înălţătoare.
      Acestea au fost gândurile cu care am plecat vineri, 10 februarie spre  Munţii Vlădeasa. Deşi la meteo se anunţase joi seara „cod galben de temperatură scazută extemă” , planul fusese deja făcut , aşa că nu am dat înapoi : în trenul de la ora 8.00 a.m spre Huedin erau 4 „omuleti” , foarte bine echipaţi , dornici de distracţie si aventură într-o locaţie „de suflet” a Clubului, Munţii Vlădeasa: Pop Alexandru, Opriş Ionuţ, Ardelean Anca, Opriş Bianca.  Radu Alina ni s-a alăturat de la Huedin, din cauza unui mic „accident”. 


Ajunşi în Poiana Stanciului , peisajul ne-a captat atenţia şi ne-a dat energia de a porni la un drum lung de 6 ore  ce ne-a dus în inima munţilor . Prima oprire : Cascada „Vălul Miresii” , unde ne-am făcut poze peste poze , cascada fiind pe jumătate îngheţată. În urmă cu o săptămână în acel loc  s-a desfăşurat Cupa Răchiţele , Campionatul Naţional de escaladă pe gheaţă.


După ce am admirat minute în şir spectaculosul joc al apei , cântecul unei păsărele ne-a amintit că avem un program de respectat. A urmat traseul Grotelor , printr-o  zăpadă pufoasă , brazi înalţi şi minuni de gheaţă. Emoţiile au crescut la descoperirea unor urme de lupi.





După un ceai cald oferit de cei de la Salvaspeo Vlădeasa , pentru care le mulţumim frumos , am urcat pe vârful Lespezi însoţit de dansul fulgilor de nea.  Atunci când zăpada se aşterne peste pământ, îţi poţi  închipui că păşeşti peste nori.  Deşi  am mai fost pe acest traseu în septembrie , când am ajuns  sus , pe platou , am avut aceleaşi emoţii. La picioarele tale natura în haine albe ţi se predă. Am simţit un duş interior binefăcător, un fluid enigmatic şi înviorător ce trece prin tine între cer şi pământ şi invers.



Coborârea  ne-a oferit cele mai distractive momente deoarece fiecare a  ajuns la un moment dat „să se tragă pe fese” (sau pe sac).  
Concluziile turei :  Dragostea pentru MUNTE este una din cele mai pure şi deplină; ea nu ne va dezamăgi niciodată (Virgil Ludu). Frumuseţea  este peste  tot. Dacă nu ar fi iarnă ,primăvara nu ar fi la fel de frumoasă. Iarna scoate ce-i mai bun din noi .
“Iarna este modul naturii de a spune “Inalţa-ţi spiritul!”
Robert Byrne

În această tură au fost :
                                    Opriş Ionuţ (Jhonny)

                                    Opriş Bianca
                                    Ardelean Anca
                                     Radu Alina
                               Pop Alexandru (Moşu)



16 comentarii:

  1. Felicitări domnişoarei Bianca şi domnului Jhonny pentru buna colaborare în relatarea acestui articol, şi pentru minunatele cuvinte!! Va mulţumesc!!! Va ţuca Moşu!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos, felicitari pentru tura.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumosi fulgi de nea!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. E frumos tot ce faceti voi, chiar daca e o tura de o zi!!Felicitari! Va pup!!

    RăspundețiȘtergere
  5. E frumoasa cascada inghetata!! Felicitari pentu poze, tura si pentru ca imi incantati sufletul!

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumos!! Se vede ca va place iarna!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Minunat....Suprematia iernii!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumos! Felicitari pentru iesire, la cat mai multe.

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari pentru iesire si pentru poze, prezentare, Felicitari pentru tot!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Frumos domnule Alex! Multe ture se pare ca sunteti un om activ!! Abia astept sa va cunosc si sa mergem inpreuna la munte!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumoasa tura... stiu traseul din vara dar ma gandesc ca acuma a fot si maifrumos ... felicitari si sper sa ne intalnim cat mai repede la o noua tura impreuna...

    RăspundețiȘtergere
  12. j_yoss@hotmail.com

    poze frumoase, felicitari pentru performanta

    cum e traseul de la Cascada pina la virful Vladeasa,urmele sint vizibile?

    mersi
    Jean

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca urmele nu sunt vizibile, dar daca doresti sa mergi de la cascada pana pe Vf. Vladeasa nu reusesti sa faci intr-o singura zi, trebuie sa te cazezi la Cabana Vladeasa sau la Salvamont.

      Ștergere