marți, 31 ianuarie 2012

Creasta Munţilor Gutâi

















           Facem pregătirile pentru această tură echipa fiind formată din : Jhonny, Anca, Alex si Zsolt, traseul ales îl ştiam, îl mai făcusem vara şi acuma urma să mergem iarna. Mai căutăm ceva informaţii pe net când în seara de 30 ianuarie vedem avertizarea salvamontiştilor că e risc de avalansă şi să nu ne aventurăm.
În 31 ianuarie dimineaţă în jurul orei  4 plec înpreună cu Jhonny spre Baia-Mare unde ne întâlnim cu Anca şi plecăm spre Cavnic.Ajungem în Cavnic la ora 8, unde ne întâlnim cu Zsolt şi plecăm spre pârtia de schi de la icoana. În jurul orei 9 intrăm pe drumul forestier, pregătiţi şi echipaţi corespunzător, temperatura era de -16 grade şi zăpada era de un metru la intrare pe drum. Vremea a ţinut cu noi, a ieşit soarele şi s-a mai încălzit puţin, dar mai şi sufla vântul în rafale şi atunci mai îngheţau hainele pe noi.Am urcat pe drumul forestier circa o ora şi ceva şi apoi la o curbă spre stânga am urcat drept şi apoi am ieşit din nou în drum, am mai urcat puţin şi apoi am ajuns în potecă de creastă care era marcată cu bandă roşie, de acolo am început urcarea, se zăreau cei Trei Apostoli, pe primul îl ocolim prin stânga lui şi apoi  urcăm pe el, facem o pauză scurtă, scoatem pioleţii şi pornim spre următorii doi apostoli, urcarea fiind puţin mai dificilă pe al-doilea, dar ultimul fiind puţin mai lejer la urcare dar făcându-ne ceva probleme la coborâre, de sus avem o privelişte minunată asupra oraşelor Cavnic şi Baia-Mare dar spre încântarea noastră se vedeau munţii Rodnei şi Ţibleşului iar pe creastă se zăreau vârful Gutâiul Doamnei(1443 m) şi Creasta Cocoşului(1200 m).

          Până la vârf bălăurim printre jnepeni şi zăpadă mare şi pufoasă, dar până la urmă o scoatem la capăt trecem de vârf şi facem pauza de masă. Pornim mai departe spre Creasta Cocoşului unde prindem apusul, şi apoi începem coborârea care era puţin periculoasă din cauză ca era zăpada mare şi pufoasă şi riscul de avalansă era mare, scapăm de porţiunea periculoasă, ne oprim la panou să facem o poza şi mergem mai departe. În jurul orei 20 ajungem la Hanul Pintea în pasul Gutâi(987 m), de acolo prindem rapid o maşină spre Baia-Mare. Incheiem această tură minunată, binecuvântată şi deosebită de  frumoasă dar foarte lungă şi nu avem cuvinte sa îi mulţumim lui D-zeu pentru tot ce a făcut pentru noi.



18 comentarii:

  1. te rog postezi id-ul baiatului in polar albastru deschis.mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!am vb cu baiatul in albastru deschis si te-a rugat sa lasi tu un id de mess sau un nr de tel si te contacteaza el!datele respective nu o sa apara pe blog, ca sa nu te deranjeze! cu respect Alex Pop

      Ștergere
  2. felicitari dragilor!!super tura!!

    RăspundețiȘtergere
  3. superb!! felicitari!! pentru voi jos palaria!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. extraordinar, nu am cuvinte sa va felicit!!!pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Empecabil... ce sa mai zic a fost o tura minunata... la cat mai multe ture asa scurte de minim 11 ore .. :))

    RăspundețiȘtergere
  6. super frumos!! Felicitari si succes pe mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  7. frumoase pozele!! super si prezentarea!! felicitari!!

    RăspundețiȘtergere
  8. felicitari!!! mie de munte si de voi.... imi pare rau ca am lipsit dar ma bucur ca ma incantati cu pozele voastre minunate si aventura la fel :)

    RăspundețiȘtergere
  9. E clar ca voua va place muntele iarna , iar iernii ii place de voi pentru ca de fiecare data va ofera clipe si imagini minunate. Prezentarea e superba , sunteti o echipa de nota 10! Deci , felicitari pentru ca aduceti muntele mai aproape de cei care nu se incumeta sa-l infrunte , asa de des pe cat o faceti voi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumim Bianca dragă!! Vorba aia "Iarna nu-i ca vara" E clar nouă ne place mai mult iarna! Pupici şi te asteptăm alături de noi...marea familie"Somesul"

      Ștergere
  10. Felicitari pentu tura, la voi se numeste "Tura si Aventura" Asemanatoare cu emisiunea de pe TVR 2. Felicitari inca o data!

    RăspundețiȘtergere
  11. Felicitari pentru tot ce faceti!! Si mii de felicitari pentru singurul club de turism montan salajan activ. Cu respect si admiratie Claudiu

    RăspundețiȘtergere
  12. Superbe poze!! Felicitari!! Va pup!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Faină vreme, faine poze!!

    RăspundețiȘtergere
  14. E foarte reusita tura!! Felicitari!!

    RăspundețiȘtergere