luni, 22 octombrie 2012

Lira Salamandra 19-21 Octombrie




















       O experienţă de neuitat a fost la concursul de turim montan Lira Salamandra din Certeze, judeţul  Satu-Mare. Eu şi colegii mei, sudenţi în anul I la Geografia Turismului însoţiţi de veterana noastră Cristina „mama lider”, am participat cu clubul de turism montan Someşul-Sălaj. Impresionantă a fost această aventură prin faptul că poţi îmbina utilul cu plăcutul. Prin acest concurs am descoperit noi aptitudini şi am putut rămâne cu un album de amintiri impresionant!
       Vineri, 19 octombrie, pe la ora 18:00 am plecat din Cluj alături de Vlad, un şofer de excepţie, Vali, aşa zisul Şoim Carpatin, Paul, Sebi şi eu, (Geo). Am pornit voioşi spre maşină, un Golf cu două uşi, unde am înghesuit bagajele în portbagaj. Pe „mama noastră lider” am luat-o din traseul nostru înghesuindu-o alături de noi. Totul a decurs perfect, plecând cu voie bună şi cunoaşterea de noi aventuri. În ciuda faptului ca am stat inghesuiţi, a fost un drum foarte frumos, harta cel mai bun ghid al nostru ne-a călăuzit până în satul Certeze, unde am lăsat-o în uitare fiind fascinaţi de arhitectura caselor.
       După vreo câteva minute din sat am ajuns şi la destinaţie, la cabana „La PaPa”. Organizatorii, oameni minunaţi, ne-au întâmpinat cu o „mătuşă”, o palincă tare şi nelipsita slănină. Ce e mai bun la munte decat un pahar de pălincă şi slănină, apoi  ne-am cazat, am coborât la celelalte cluburi de turism montan, unde am fost întâmpinaţi cu voie bună şi cântecele chitarelor. După câteva ore  de cântece şi voie bună am mers la somn.
       A doua zi, trezirea a fost la ora 7, iar după un mic de jun copios am pornit în prima probă, aceea de regularitate. La această probă am putut admira şi fotografia frumuseţile naturii din Rezervaţia Mărăusa. Alături de noi au fost un grup de elevi cu profesorul lor care ne-a fost ghid. După câteva ore de admirat natura, am ajuns la proba de alpinism. O probă foarte frumoasă de care ne-am putut bucura cu toţii.
       Lucrul în echipa s-a văzut la întoarcerea spre cabană, unde fiecare venea cu câte o idee pe unde să mergem, când nord, când sud, când stânga, când dreapta. Până la urmă am ajuns cu bine la cabană.
       În decursul a câtorva minute după ce am ajuns , a început proba de orientare. Vali, pentru prima dată cu busola în mană, s-a descurcat foarte bine.
S-a lăsat seara şi toţi ne-am adunat  pentru proba de slide show. Aici am urmărit imagini excepţionale din natură, din diferite locuri ale României, şi expediţii, ale fiecărui club participant. A fost o probă foarte frumoasă, umplându-ne sufletele cu o doză de optimism şi ambiţie pentru ca în viitor să ajungem şi noi în acele locuri.
       Proba de cultural a fost ce-a care ne-a descreţit frunţile şi ne-a făcut să uităm de oboseala acumulată din timpul probelor anterioare. La această proba a trebuit să pregătim poezie, cântece şi o scenetă cu temă montană. Vali a spus o poiezie compusă de el, o împartăşim cu voi :

De la Cluj, până-n Certeze,
Kilometrii mulţi mai este
Iar de vrei s-ajungi cu bine
Un qashqai ţi se cuvine
Nu prea merge cu Golf 3
Chiar de suntem mititei,
6 nu prea se cuvine
A intra în hurbubie...

Dară  bine am ajuns
Din Napoca am răpus,
Printre conuri de vulcani,
Pân' la Papa printre'oşeni.

Noi studeţi cuminţi suntem
Şi la 4 ne culcăm
Ca la 7 dimineaţa
Să răsune'n noi viaţa.

Mic cu mare ne pornim
Poze, hărţi noi învârtim
Iar la Mărăuşa'n deal
Nenea Mircea povesteşte...
Despre mlaştini ca'n poveste
Despre ce şi cum vedem ,
Ce minunăţii avem.

Pas cu pas noi obosim,
Transpirăm şi ne'oştenim
Iară  Salamandră dragă,
De'atâta organizare ...
Se cam rătăceşte'n zare
Şi pe stânci, cu greutate,
Nu mai nimereşte, frate.

       După această poezie, alături de Cristina, cu vocea ei de neegalat, am cântat două cântece pe baza cărora s-a derulat sceneta noastră. Vlad ne-a distrat cu un banc şi astfel s-a încheiat participarea noastră la proba  culturală cu multe râsete si aplauze.
      Aceste 3 zile pentru mine au fost de neuitat.
Dis de dimineaţă ne-am trezit şi am mai rămas cu toţii să mâncăm afară.  A fost o zi însorită de toamnă. Vremea a fost în favoarea noastră pe tot parcursul traseului.
       A venit si vremea mult aşteptatei premieri. Cu multă ambiţie şi mulţumită lui Vali am luat locul II la proba de orientare, şi doua premii III la proba culturală şi la proba teoretică.
       Deoarece era prea devreme să lăsăm în urmă amintirea acelui week-end, am vrut să îl completăm cu o plimbare în satul Certeze.
       Totul este frumos când se termină cu bine alături de persoanele de care te simţi bine şi să poţi lega noi prieteni.
      C.T.M Someşul-Sălaj     Articol scris de Duvac Georgiana


2 comentarii:

  1. în sfârşit am văzut un concurs fără participarea lui Alex, e un nou început, bravo tinerilor studenţi şi aştept din ce în ce mai mult de la voi...Spor şi succes pe mai departe

    RăspundețiȘtergere
  2. Vreau sa multumesc intregii echipe ce a reprezentat clubul la acest eveniment, in special domnisoarei Cristina , care a imobilizat lumea si s-au ridicat la nivelul asteptarilor. Felicitari!!

    RăspundețiȘtergere