luni, 28 mai 2012

Peștera Muierilor și Trofeul Prieteniei





















                              Aria Naturală Protejată PEŞTERA MUIERILOR
       Rezervaţia se află în judeţul Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Baia de Fier ocupând versanţii de la 1 km nord de Baia de Fier în Cheile Galbenu. Suprafaţa este de 25,4 ha.
       Intrarea în peşteră se află la 45 m deasupra talvegului râului Galbenu, în sectorul de chei al acestuia. Peştera a fost populată încă din epoca neolitică, are o extindere de 3566 m, pe patru nivele, orientarea geografică a întregului sistem de galerii este nord-nord-vest sud-sud-est axată pe direcţia unei linii de fractură.
       Importanța acesteia constă în conservarea istoriei vremii: oameni din paleolitic, unelte de piatră și os, vârfuri de sulițe etc. A fost declarată și monument al naturii incă din anul 1955. Este singura peșteră din țara care dispune de o sala cu pereți și planseul complet concreționat cu carbonat apatit. La toate acestea se adaugă și faună cavernicola, bine reprezntată, aceasta este una din cele mai reprezentative peșteri din zonă .
                           Aria Naturală Protejată PEŞTERA MUIERILOR cuprinde:
1. Corpul din vestul râului Galbenu
2. Corpul din estul râului Galbenu
                            La baza denumirii Peșterii Muierilor se află doua legende:
Prima spune că, în trecutul istoric, atunci când bărbații în putere plecau să apere țara de năvălitorii veniți de aiurea, femeile luau în grabă copiii și bătrânii pentru a se adăposti în peșteră pe atunci numai de ei știută, unde rămâneau ascunși până la trecerea urgiei.
A doua versiune susține că denumirea de Peștera Muierilor ar veni de la faptul că în zilele uscate de seceta verii, femeile se așezau să toarcă lâna la gura cavității, unde aerul ce răbufnea din interiorul ei le-ar fi ușurat mult munca de răsucit a firului. Unii susțin că obișnuiau să pătrundă chiar și mai spre interior, în găurile cu apă, puneau inul și cânepa la topit.

                               “TROFEUL PRIETENIEI” 2012 – EDIȚIA I
                                   BAIA DE FIER – POLOVRAGI 25 – 27 MAI 201




      Am mers la Trofeul Prieteniei organizat de MONTAN CLUB WHITE WOLF Baia de Fier, echipa noastră fiind formată din: Corț Andrei, Burnaz Claudia și Pop Alexandru. Categoriile de concurs au fost: juniori , seniori (unde ne-am înscris și noi), open și FRTE (Federația Română de Turism și Ecologie). Drumul a fost destul de lung doar că noi am plecat de la Sibiu și Vâlcea.
      Vineri spre seară ajungem la destinație, respectiv Cabana Peștera Muierii. Vremea era urâtă și tocmai se terminase o repriză de ploaie, dar în scurt timp începe o alta. Instalăm rapid cortul pe terenul de sport de langă cabană și ne punem să mâncăm. În jurul orei 23:30 începe ședința tehnică care a fost destul de lungă, apoi s-a anunțat ordinea de plecare în proba de raid montan. În jurul orei 1 aflăm că noi pornim la ora 7:52, doar că ploaia care nu s-a mai oprit a cam încurcat planurile, anulându-se proba de raid. Tot din cauza asta nu s-a mai făcut nici proba de Escaladă și s-a trecut la clasicul ”făcut de noduri” și proba de Testarea cunoștințelor teoretice despre zonă.
       La ora 15 se dă startul la orientare pe hartă, simplu spunem noi dar organizatorii nu au fost de aceiași părere. La noi s-au înscris Alex și Andrei. Disputa a început când Alex scoate cel mai bun timp din concurs întrecând și cluburile înscrise la categoria FRTE. Această categorie fiind favorizată, având dreptul să ia posturile aleatoriu, spre deosebire de categoria noastră. Organizatorii spun că sunt mici neînțelegeri, dar pe noi acestea ne-a costat pierderea locului  I la categoria noastră de concurs. Așa că la finalul probelor am obținut :
                       I   Orientare (Descalificați), dar ne-au consolat cu diploma de ce-a mai”Rapidă” busolă
                       IV Orientare - Andrei   
                       IV Escaladă - noduri  
                       III Testul teoretic- zonă
                       III Maraton 5000 m - Andrei
                       IV Clasamentul pe categorie.
                       Premiul special "Lung e drumul pana in Gorj"
      La ora 19 toți participanții la concurs au vizitat peștera gratuit și au avut acces în zonele care nu sunt deschise vizitatorilor.
      Ne bucurăm că am avut plăcerea de a participa la acest concurs, ne pare rău pentru vremea care nu ne-a lăsat să vedem toate frumusețile zonei și pentru faza cu orientarea care a dus la pierderea locului I  la categoria noastră. Succes pe mai departe, să ne vedem sănătoși și cărări cu soare.      

17 comentarii:

  1. extraordinar!!! Felicitari!!! Reusita aventura!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari si succes pe mai departe!!

    RăspundețiȘtergere
  3. interesanta zona, ati combinat doua in una, ma bucur pentru voi si pentru iesirile voastre. Felicitari pentru tot si la mai mare!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari tineti-o tot asa o sa ajungeti sus .....unde va doriti

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari!! Foarte frumos!! Bravo voua! Si mult succes in continuate.

    RăspundețiȘtergere
  6. ceva nou, ceva interesant la fel cum ne-ai obisnuit, tot timpul ceva nou.Va felicit ca reusiti acest lucru, iar cat de orientare ma bucur ca mai poti Mosule! Va felicit din toata inima!!

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte frumos , va felicit pt tot ce faceti! Bafta in continure...

    RăspundețiȘtergere
  8. Mosule, bag de seama ca pe la concursurile astea de munte se cam poarta aranjamentele...blaturile... Cum naiba (tocmai voi) sa fiti descalificati la orientare...?
    Oricum, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte interesante articolele!Am gasit niste versuri si pt aceasta iesire :D
    "Cei care duc lumină în adânc
    Vor ieşi sub soare mereu surâzând
    Muntele e viaţa noastră-a tuturor
    E adevărul prieteniilor."(Cantecul speologilor)
    Mult spor in tot ceea ce faceti!

    RăspundețiȘtergere
  10. Fascinant!! Nu am cuvinte de lauda la adresa voastra!! Mii de felicitari si bafta pe mai departe! Va pup!

    RăspundețiȘtergere
  11. Minunat!!!! Va felicit si va urez succes in continuare!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Mda foarte frumos! Un traseu exceptional de frumos, pacat ca nu a tinut vremea cu voi si va felicit pentru participarea la concurs! Bafta!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Minunat! Stiu ca va place scorburile nu sunteti voi dejaba experti in scorburi! Felicitari si la mai mare...

    RăspundețiȘtergere
  14. Privesc spre cer...
    O barza cu aripa cerul il taie
    Si raza de soare o transforma-n vapaie.
    Lumina divina azi cade in ploaie.
    Si-un colt de cer - un martisor si doar iubire...
    Atat aduce-al sau zbor si-un gand de fericire

    RăspundețiȘtergere
  15. aici cred ca pana la urma nu a contat ca nu ati luat locul I,ci faptul ca ati participat.Si ca aveti ocazia sa vedeti locuri noi si frumoase,nu? (sa sti ca eu sunt invidioasa pe tine ca ajungi in atatea locuri minunate...da ramane un secret,da? :)

    RăspundețiȘtergere
  16. am uitat sa zic ca pe langa poze,ne incanti si cu povestile tale frumoase. te pup.

    RăspundețiȘtergere
  17. imi place fetita in costum popular, foarte simpatica

    RăspundețiȘtergere